SMS-afkortingen: ken jij ze allemaal al?

Ontdek alle ins & outs over SMS-afkortingen. Wat zijn het? Hoe gebruik je ze? Wat betekent wat? Na dit artikel kun jij gaan strooien met SMS-afkortingen!

SMS-afkortingen: ken jij ze allemaal al?

Snel berichten sturen

Ga jij ook goed op snelle communicatie via chat of SMS? Met duidelijke en korte taal in SMS’jes of chatgesprekken, kun je razendsnel een berichtje sturen zonder gedoe met leestekens.

Maar soms denk je misschien: waar zijn al die klinkers gebleven? Of wat wordt er nu precies bedoeld? Laten we eerst bij het begin beginnen, want wat zijn SMS-afkortingen eigenlijk precies? Daarna krijg je nog wat porties aan inspiratie voor verschillende situaties.

Wat zijn SMS-afkortingen?

Je weet hoe vervelend het is om volledige woorden te moeten typen in SMS’jes of andere tekstberichten. Langzaam en omslachtig. SMS-taal en afkortingen of chat afkortingen besparen je tijd.

Het zijn niets meer dan woorden, zinnen of afkortingen, die worden gebruikt om razendsnel te communiceren via online kanalen zoals WhatsApp, Telegram en Instagram. Ideaal voor als je haast hebt of geen zin hebt om lange berichten te typen.

SMS-taal in afkortingen gebruiken

SMS-afkortingen zijn dus shortcuts voor woorden, bestaande afkortingen of zinnen, waardoor je sneller en makkelijker to the point komt.

Je appt of chat hiermee lekker snel met je vrienden, familie of collega's. Maar let op, want in zakelijke of formele situaties kan het gebruik van afkortingen verkeerd overkomen en zelfs voor verwarring zorgen.

Enkele tips:

  • Gebruik afkortingen alleen in informele situaties.
  • Vermijd het gebruik van veel afkortingen in één bericht, anders ben je eerder bezig met het versturen van puzzels die de ontvanger moet ontcijferen.
  • Wees er zeker van dat de persoon aan wie je de tekst stuurt bekend is met de betekenis van de afkorting.

Je kunt bijvoorbeeld best naar een collega ‘FYI’ in een chat of mail gebruiken, maar zeg liever niet tegen je baas: ‘WNR hebben we onze meeting?’

Populaire SMS-afkortingen om te gebruiken

Probeer deze populaire SMS-afkortingen eens uit en je zult zien dat je chatgesprekken een stuk leuker en sneller gaan (als degene aan de andere kant je begrijpt, tenminste).

LOL: Laugh Out Loud - Lacht hardop

BRB: Be Right Back - Ben zo terug

FYI: For Your Information - Ter informatie

OMG: Oh My God - Oh mijn god

BTW: By The Way - Trouwens

TTYL: Talk To You Later - Spreek je later

ASAP: As Soon As Possible - Zo snel mogelijk

THX: Thanks - Bedankt

IDK: I Don't Know - Ik weet het niet

NP: No Problem - Geen probleem

Meest gebruikte SMS-afkortingen

Voor veel jongeren is het gebruik van SMS-afkortingen een tweede natuur. Of ze nu LOL'en, BFF's appen of ASAP naar een afspraak moeten, afkortingen maken hun leven een stuk makkelijker.

En als ze even F2F zijn met hun vrienden en ze willen indruk maken, dan gooien ze er gewoon wat afkortingen tussendoor. Nu doe jij ook mee aan de hand van deze meest gebruikte SMS-afkortingen.

2moro: Tomorrow - Morgen

2nite: Tonight - Vanavond

B4: Before - Eerder

BFF: Best Friends Forever - Beste vrienden voor altijd

F2F: Face To Face - Oog in oog

IMO: In My Opinion - Naar mijn mening

J/K: Just Kidding - Geintje

L8R: Later - Tot later

M8: Mate - Maat/vriend

ROFL: Rolling On the Floor Laughing - Over de grond rollen van het lachen

SRY: Sorry - Sorry

THNQ: Thank You - Dank je

U: You - Jij

W8: Wait - Wacht

WTH: What The Heck - Wat gebeurt er nu

XLNT: Excellent - Uitstekend

Y: Why - Waarom

ZZZ: Sleeping or Bored - Aan het slapen of verveeld zijn

Zakelijke SMS-afkortingen

Hoewel SMS-afkortingen handig kunnen zijn om snel en efficiënt te communiceren, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet altijd gepast zijn in zakelijke of formele situaties. Het gebruik van afkortingen kan onprofessioneel overkomen of verkeerd begrepen worden door je baas of klanten.

Gebruik onderstaande voorbeelden dan ook alleen voor de interne communicatie met je collega’s.

EOM: End Of Message - Einde bericht

ASAP: As Soon As Possible - Zo snel mogelijk

FYI: For Your Information - Ter info

OOO: Out Of Office - Niet op kantoor aanwezig

TBD: To Be Determined - Nog nader te bepalen

SMS-afkortingen voor sociale media

Social media is een krachtig medium om te verbinden met anderen. Of je nu persoonlijke of professionele berichten plaatst, het gebruik van afkortingen en hashtags helpt om je boodschap op een effectieve en efficiënte manier over te brengen.

Met deze set aan afkortingen en hashtags kun je je social media game naar een hoger niveau tillen:

DM: Direct Message

RT: Retweet

IG: Instagram

FB: Facebook

TBT: Throwback Thursday

1000XXS: Duizend maal excuses

BT4Y: Be There For You - Ik ben er voor je

$: Verlegen

CYA: Ik zie je later

IRL: In Real Life - In het echte leven

OLM: Ouders Lezen Mee

SMH: Shaking My Head - Ik schud mijn hoofd

WAF: We Are Friends - Wij zijn vrienden

WJW: Wat Jij Wil

W/: With - Samen met

XD: Ik lach me dood

XOXO: Kusje-Knuffel-Kusje-Knuffel

xwhap: Verder op WhatsApp

SMS-afkortingen voor gaming

Als gamer wil je natuurlijk snel communiceren met medespelers en daarom zijn er uiteraard ook afkortingen voor gaming.

GG (Good Game) is één van de meest gebruikte afkortingen in de gaming community. Deze wordt vaak gebruikt om respect te tonen aan medespelers na het einde van een wedstrijd.

AFK (Away From Keyboard) is een andere afkorting die vaak wordt gebruikt als je even weg moet van de computer tijdens het spelen. Hieronder meer populaire voorbeelden van SMS-afkortingen of chat afkortingen tijdens het gamen.

BRB: Be Right Back - Ben zo terug Een afkorting die wordt gebruikt om aan te geven dat je even weg bent, maar snel terugkomt.

DPS: Damage Per Second - Schade Per Seconde Een afkorting om de schade-output van een personage in een game aan te geven.

NPC: Non-Player Character - Niet-speler personage Een afkorting die wordt gebruikt om een karakter aan te duiden dat wordt gecontroleerd door de game, in tegenstelling tot een speler.

PvP: Player versus Player - Speler tegen Speler Een afkorting om aan te geven dat er een gevecht plaatsvindt tussen twee spelers.

PvE: Player versus Environment - Speler tegen Omgeving Een afkorting die wordt gebruikt om aan te geven dat de uitdaging van een game vooral ligt bij het overwinnen van computergestuurde tegenstanders.

OP: Overpowered - Overmeesterd Een afkorting om aan te geven dat een personage of wapen te sterk is in verhouding tot andere personages of wapens in het spel.

Romantische SMS-afkortingen

Stel je voor dat je geliefde een drukke dag op het werk heeft. Je wilt hem of haar een snelle oppepper sturen om te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Met een simpele "ILU" of "XOXO" in je berichtje, bereik je een glimlach op zijn/haar gezicht, zelfs als je niet fysiek bij elkaar bent. Deze kun je dus zeker succesvol inzetten in je liefdes SMS.

Dit zijn nog meer afkortingen die je kunt gebruiken:

ILU: I Love You - Ik hou van jou

XOXO: Hugs and Kisses - Knuffels en Kusjes

<3: Heart - Hartje

BAE: Before Anyone Else - Voor Iemand Anders

ILYSM: I Love You So Much - Ik hou zoveel van jou

SWAK: Sealed With A Kiss - Verzegeld met een kus

BFFL: Best Friends For Life - Beste vrienden voor het leven

Klaar om je eerste SMS-afkorting te versturen?

Afhankelijk van waar je afkortingen voor wilt gebruiken, zijn er dus vele opties. Voor iets meer formele taal, zoals op het werk, gebruik je net wat andere afkortingen dan bij je vrienden of in het gaming circuit.

Leer de afkortingen die je leuk vindt of vaak nodig zult hebben en vuur ze via SMS of chat af op je vrienden, familie, of partner.

TTYL! (Talk To You Later!)

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en