Verzonden vs Bezorgd: Is je bericht echt gelezen?

Het versturen en afleveren van tekstberichten is één, maar hoe weet je of je bericht goed aankomt? Want hoe zit het nou precies met alle vinkjes? Lees en leer!

Verzonden vs Bezorgd: Is je bericht echt gelezen?

Zien of een bericht is afgeleverd of gelezen

Berichtjes zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Of je nu een belangrijk bericht naar een collega stuurt, een grappig bericht naar je vrienden of een liefdes-SMS naar je partner. Je staat er niet bij stil, maar per dag stuur je al snel tientallen berichten over en weer.

Wanneer je een bericht verstuurt, kun je de status checken via de berichtinformatie. Hier kun je zien of het bericht is afgeleverd en of de ontvanger het heeft gelezen of beluisterd.

Maar soms kan het toch verwarrend zijn om de status van je bericht te begrijpen. Leesbevestigingen kunnen namelijk worden uitgeschakeld, je kunt geblokkeerd zijn of een storing kan dit in de weg zitten. Tijd voor wat opheldering.

Verschillen tussen verzonden, afgeleverd, mislukt en niet afgeleverd

Er gelden diverse statussen van een verzonden bericht.

Verzonden Ten eerste kan het bericht 'verzonden' zijn, wat betekent dat het bericht is verstuurd vanaf je telefoon. Dit betekent nog niet dat het bericht is aangekomen bij de ontvanger. Het kan nog ‘in de lucht hangen’ door technische storingen of andere problemen met bijvoorbeeld de verbinding.

Afgeleverd Als het bericht succesvol is bezorgd bij de ontvanger, krijg je de status 'afgeleverd' te zien. Dit betekent dat het bericht is aangekomen op de telefoon van de ontvanger.

Mislukt Een andere status is dat het bericht 'mislukt' is. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat de ontvanger geen internetverbinding heeft, het telefoonnummer niet klopt of de ontvanger je nummer heeft geblokkeerd.

Niet afgeleverd Als het bericht helemaal niet kan worden afgeleverd, krijg je de status 'niet afgeleverd'. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals een slechte internetverbinding of een verkeerd telefoonnummer.

Hoe weet je of je bericht is gelezen?

Niets is zo fijn als weten dat je bericht is aangekomen en gelezen. Gelukkig bieden veel berichten apps een handige oplossing: leesbevestigingen. Zo weet je niet alleen of je berichtjes zijn aangekomen, maar ook anderen zien dat je hun bericht hebt gezien. ✅

Toch is niet iedereen fan van leesbevestigingen. Sommigen vinden het storend en een inbreuk op hun privacy, terwijl anderen het juist een handige functie vinden. Daarom zijn leesbevestigingen optioneel en kun je deze per berichten app zelf instellen.

Leesbevestigingen uitzetten op iMessage, WhatsApp, en meer

De functie leesbevestiging werkt voor elke app net wat anders om in te stellen. Hieronder vind je hoe je dit kunt instellen voor de app die jij gebruikt om berichten te versturen.

iMessage

Als je gebruik maakt van iMessage op een Apple-apparaat, kun je de leesbevestigingen aanzetten door naar 'Instellingen' te gaan, vervolgens 'Berichten' en daarna de schakelaar bij 'Stuur leesbewijzen' aan te zetten.

WhatsApp

In WhatsApp kun je de leesbevestigingen uitzetten door naar 'Instellingen' te gaan, vervolgens naar 'Privacy'. Hier kun je de schakelaar bij 'Leesbewijzen' uitzetten. Houd er rekening mee dat als je de leesbevestigingen uitzet, je zelf ook geen leesbevestigingen meer ziet van anderen.

Facebook Messenger

In Facebook Messenger zijn de leesbevestigingen standaard ingeschakeld en kun je ze niet uitzetten. Als je niet wilt dat anderen weten of je hun bericht hebt gelezen, kun je het bericht simpelweg volledig negeren en niet lezen.

Signal

Bij Signal kun je zelf kiezen of je leesbevestigingen wilt aanzetten. Dit doe je bij 'Instellingen', vervolgens 'Privacy' en dan de schakelaar bij 'Leesbewijzen' aan of uit te zetten.

Instagram

Bij Instagram kun je de leesbevestigingen activeren bij 'Instellingen', vervolgens 'Privacy' en daar de schakelaar bij 'Activiteitsstatus weergeven' aanzetten. Hierdoor kunnen anderen zien wanneer je voor het laatst actief was op Instagram en wanneer je hun berichten hebt gelezen. Je kunt deze functie uitzetten door de schakelaar bij 'Activiteitsstatus weergeven' uit te zetten.

Wat te doen als je berichtje niet wordt afgeleverd

Als je berichten steeds vast blijven zitten op 'verzonden' of als je iMessages niet worden afgeleverd, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem op te lossen.

  1. Controleer je internetverbinding. Als je geen verbinding hebt, kunnen je berichten niet worden afgeleverd.
  2. Controleer het telefoonnummer van de ontvanger. Als het telefoonnummer niet klopt, komen je berichten uiteraard ook niet aan.
  3. Google of er een storing is (bij je provider of de app zelf). Soms kan daardoor het versturen van berichten tijdelijk niet werken. Wacht even en probeer het later opnieuw.
  4. Start een nieuwe conversatie. Als je berichten steeds vast blijven zitten in een bestaande conversatie, kan het helpen om een nieuwe conversatie te starten.
  5. Controleer de instellingen van je app. Soms kunnen bepaalde instellingen ervoor zorgen dat je berichten niet worden afgeleverd. Controleer de instellingen van je app en pas deze indien nodig aan.

Veiligheid en privacy bij chatten

Het versturen van berichten is heel handig, maar het is ook belangrijk om te zorgen voor je veiligheid en privacy. Hieronder enkele tips om veilig berichten te versturen.

  • Gebruik een sterk wachtwoord. Als je een berichten app gebruikt, zorg er dan voor dat je een sterk wachtwoord gebruikt om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot je account.
  • Stuur geen berichten met gevoelige informatie. Denk hierbij aan wachtwoorden, bankgegevens of persoonlijke gegevens.
  • Vermijd openbare Wi-Fi-netwerken. Deze netwerken zijn niet veilig en kunnen worden gehackt. Vermijd het sturen van berichten via openbare Wi-Fi-netwerken of maak gebruik van VPN-diensten.
  • Gebruik encryptie. Als je zeker wilt zijn dat je berichten veilig zijn, kun je apps gebruiken die end-to-end encryptie bieden, zoals WhatsApp of Signal.

Status en leesbevestigingen op verschillende apps

We hebben de statussen van berichten besproken en de manieren hoe je kunt controleren of je berichtje wel goed is aangekomen op WhatsApp, iMessage, Facebook, Instagram en Signal.

Het belangrijkste om te onthouden is dat elke app anders werkt en dat je de instellingen van elke app moet kennen om er zeker van te zijn dat je de status van je berichten begrijpt.

Ook is het essentieel om je privacy en online veiligheid altijd in de gaten te houden. Zo kun je met een gerust hart berichten versturen en ontvangen.

Het versturen van anonieme SMS-berichten

Soms wil je misschien niet dat de ontvanger weet wie het berichtje heeft gestuurd. In dat geval kan het versturen van een anonieme SMS een optie zijn. Je stuurt eenvoudig een SMS en wij laten je weten of je bericht goed is aangekomen. Je krijgt bij ons dus ook gewoon een afleverbevestiging.

Een anonieme SMS sturen kan handig zijn voor situaties waarin je een bericht wilt sturen zonder je identiteit bekend te maken, bijvoorbeeld als je zin hebt om een goede SMS-grap te delen.

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en