Wat is SMS? Jouw gids voor SMS, MMS, en iMessage

SMS was de go-to berichtenservice, maar door de opkomst van smartphones en internet is dit compleet veranderd. Laten we duiken in deze te gekke evolutie.

Wat is SMS? Jouw gids voor SMS, MMS, en iMessage

Wat is SMS?

Laten we beginnen bij het begin: via de mobiele telefoon berichten uitwisselen startte met SMS. Short Message Service is een makkelijke manier om korte tekstberichten te versturen naar andere mobiele telefoons.

SMS werkt overal ter wereld via het mobiele netwerk en is handig als je bijvoorbeeld snel een bericht wilt versturen, zonder al te veel poespas of als je geen internetverbinding hebt.

Wat is MMS?

Multimedia Messaging Service (MMS) kun je zien als een upgrade van SMS. Een MMS maakt het namelijk mogelijk om afbeeldingen, video's en audioberichten te versturen.

Het is eigenlijk een soort uitgebreide versie van SMS. MMS-berichten kunnen wel maar tot enkele megabytes groot zijn.

Wat is iMessage?

iMessage is Apple's eigen berichtenservice. Het is een geweldige optie voor mensen die berichten versturen tussen Apple apparaten. iMessage werkt via Wi-Fi of mobiele data.

Je kunt er niet alleen tekst, maar ook foto's, video's, audioberichten en zelfs stickers mee versturen. Het beste van alles is dat iMessage gratis is, zolang je maar een Apple apparaat hebt.

Alle verschillende berichten op een rij

Of je nu fan bent van SMS, MMS of iMessage, het belangrijkste is dat je weet wat deze berichtenservices te bieden hebben en waar ze ieder in uitblinken. We zetten wat verschillen voor je op een rij.

Hoe verschilt SMS van tekstberichten?

Een tekstbericht is een algemene term, voor het verzenden van berichten met behulp van een tekstuele indeling. SMS is een specifiek type tekstberichtendienst via het mobiele netwerk van de provider.

Deze manier van berichten verzenden is beperkt tot maximaal 160 tekens. Andere type tekstberichten zijn berichten via iMessage en WhatsApp.

Wat is het verschil tussen SMS en MMS?

Het verschil tussen SMS en MMS zit in de inhoud die je kunt versturen. Met MMS verzend je allerlei soorten inhoud, zoals foto's, video's en geluidsopnames. Met SMS kun je alleen korte en bondige tekstberichten van maximaal 160 tekens sturen.

Dus als je van plan bent om je bericht op te leuken met bijvoorbeeld een foto van je kat of een grappige video, is MMS de ‘way to go’.

Wat is het verschil tussen iMessage en SMS/MMS?

iMessage werkt alleen tussen Apple apparaten en gebruikt je internetverbinding in plaats van het mobiele netwerk van de provider. Dat betekent dan ook geen extra kosten voor het verzenden van berichten via iMessage, wat wel zo is bij SMS/MMS.

Een leuke bonus? iMessage biedt een heleboel extra functies die je niet vindt in SMS/MMS. Zo kun je bijvoorbeeld reageren op berichten met een gave animatie, berichten markeren als belangrijk en nog veel meer. Dus heb je een iPhone, ga zeker eens op ontdekkingstocht in je iMessage app!

Verschillen tussen Android en iPhone qua berichten sturen

Weet je wat het mooie is van berichten sturen? Je hebt zoveel opties om uit te kiezen! Android gebruikers hebben de keuze uit Android Messages, voor Apple gebruikers is er iMessage.

Daarnaast hebben alle apparaten wel de optie om een SMS of MMS te sturen. Maar met de komst van WhatsApp is met name MMS wat meer naar de achtergrond verdwenen.

Blijf verbonden met apps

Als het gaat om berichtendiensten, heb je meer opties dan ooit tevoren. Ontdek de wereld van vele mogelijkheden en haal plezier uit de interactie met anderen! Hier zijn enkele van de beste alternatieven die je kunt gebruiken.

WhatsApp

De ultieme all-in-one berichtendienst. Hiermee kun je alles delen, van grappige foto's en video's tot serieuze audio- en tekstberichten. Zelfs bellen en videobellen met je vrienden is mogelijk, allemaal gratis via internet!

Anonieme SMS

Ideaal voor als je iemand een bericht wilt sturen, zonder je identiteit prijs te geven. Perfect voor verrassingen, grappen en zelfs geheime liefdesverklaringen!

Telegram

Deze berichtendienst biedt geweldige functies, zoals het delen van bestanden en het aanmaken van groepen. Maar wat Telegram echt onderscheidt, is de mate van privacy en beveiliging.

Signal

Een minder bekende optie, maar voor degenen die zich zorgen maken over hun privacy, is Signal de perfecte berichtenapp. Je deelt hiermee veilig tekstberichten, foto's, video's en bestanden.

Facebook Messenger

De chatdienst van Facebook. Blijf op de hoogte van alles wat er op Facebook gebeurt en chat met je vrienden en familie of zelfs onbekenden.

Snapchat

Een berichtendienst waarmee je foto's en video's kunt delen, die na een bepaalde tijd verdwijnen. Snapchat heeft ook verschillende filters om je berichten leuker te maken.

Welke berichtendienst past bij jou?

Met zoveel verschillende opties, kan het lastig zijn om te bepalen welke berichtendienst of app het beste bij jou past. Hieronder hebben we een paar tips om je op weg te helpen:

  • Apple apparaten: als je voornamelijk berichten verstuurt tussen Apple apparaten, is iMessage de beste keuze, aangezien deze naadloos werkt op al je apparaten en ook nog eens gratis is.
  • Android gebruikers: voor Android-gebruikers is er geen standaard berichtendienst, maar Android Messages is een goede keuze als je gewoon SMS-berichten wilt versturen. Wil je meer mogelijkheden, kies dan voor een alternatief zoals WhatsApp of Telegram.
  • Prioriteit op privacy: als je privacy belangrijk vindt, zijn Signal en Telegram goede keuzes, omdat ze beide belangrijke versleuteling en privacyfuncties bieden.
  • Internationaal en onderweg: als je veel internationaal reist en graag bereikbaar wilt blijven zonder extra kosten, is SMS nog steeds een handige optie. Het werkt overal ter wereld, zolang je maar een mobiele netwerkverbinding hebt.
  • Multimedia delen: als je veel multimedia wilt delen, zijn MMS en WhatsApp goede keuzes, vanwege het verzenden van foto's, video's en andere bestanden.
  • Anonieme SMS: dit is een goede optie als je bijvoorbeeld een 1 april grap wilt uithalen of als je het idee hebt dat je nummer geblokkeerd is op SMS. Verstuur een anonieme SMS.

De kracht van berichtendiensten

Het is fantastisch om te weten dat we in deze moderne wereld zoveel verschillende manieren hebben om met elkaar te communiceren.

Met één druk op de knop staan we in contact met mensen aan de andere kant van de wereld en kunnen we in een split second berichten delen die onze dag opvrolijken.

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en